Powered by: WGProductions
..
..
                                      Wentelas

De wentelas wordt gemaakt uit een blok [houtsoort] met de afmetingen [hxbxl].
Om de wentalas zijn ronde vorm te geven is een mal gemaakt waarin het blok rond gedraaid kan worden. Op de mal is afgetekend waar de spaken, de lagers en het wentelwiel moeten komen.
Eerst is met een cirkelzaag, bevestigd op een aparte mal, de wentalas ingezaagd waarna het overtolige hout met beitels is verwijderd. Daarna is met een bovenfrees de definitieve rond vorm aangebracht. Als laatste is het hout glad geschuurd.
De gaten voor de spaken zijn met een kettingfrees in de wentelas aangebracht. Per stamper zitten er drie spaken in de wentelas. Bij negen stampers in totaal dus 27 spaken. De gaten worden zodanig geplaatst dat de spaken ten opzichte van elkaar verspringen. Dit om de krachten die bij het hennepkloppen vrijkomen over de wentelas te verdelen en zo éénzijdige belasting en scheuring van de as te voorkomen. Hiertoe is de cirkel van de wentelas in 27 sectoren verdeeld. Tussen de spaken voor één stamper zitten steeds negen sectoren (bv 5,14,23)
Ter hoogte van de lagers is de wentelas voorzien van stalen schenen. De schenen worden op hun plaats gehouden door een stalen band.